Trend Çizgisi Nedir? Nasıl Çizilir? Teknik Analizde Trend Çizgisi

Trend nedir? trend çizgisi nasıl çizilir? Trende göre alım satım nasıl yapılır? Teknik analiz öğrenmek için araştırmaya girişen yatırımcıların karşısına ilk olarak trend kavramı çıkar.

Trend; hisse ya da emtia fiyatlarının uzun zamanlı izlediği yolun belirlenmesine verilen isim ya da yöndür.

Trend çizgisi çizerken minimum 3 noktanın birleştirilmesi ve ihlal olmamasına özen göstermelisiniz. Kendinize özel belirlediğiniz çizim yöntemini ya da de kullanabilirsiniz. (Bazı uzmanlar mum kapanışlarını baz alırken ya da iki çizgiye odaklanırken, bazısı da en yüksek, en düşük fiyatı baz alır.)

Trend çizgisine bir örnek verecek olursak;

Grafiğimizde belirlediğimiz bir tepe noktasından aşağı doğru uzanan bir trend çizgisi çektik. Bu çizgi aşağı doğru indiğinden dolayı trend çizgimizin yönü de aşağı olacaktır. Sosyal medyalarda çoğu zaman trend yönü nedir? trend var mı? gibi sorularla karşılaşmışsınızdır.

Fiyatlar çizmiş olduğumuz trend çizgisinin üzerine geçer ise düşen trend kırılımı olarak adlandırır ve yükselen trend aramaya başlarız.

Trend Kanalı Nasıl Oluştur? Çizimi Nasıl Yapılmalıdır?

Eğitimimiz boyunca tek bir grafik üzerinden anlatmayı uygun gördüm. Üstteki grafikte bir düşen trend çizdik. Bu trend çizgimizi klonlayarak aşağıdaki mum diplerine de ekliyoruz. Eklediğimiz bu alt çizgi ile birlikte fiyatları bir kanal içerisine kilitlemiş olduk. Fiyat bu çizgimizin dışına taşmadığı sürece bir yukarı da yer alan çizgiye, bir alttaki çizgiye değecektir.

Böyle bir durumda destek çizgisi olarak aşağıdaki çizgi, direnç çizgisi olarak ise üstteki çizgi çalışacaktır. Destek direnç nasıl bulunur? konusunu daha önce açıklamıştık.

Çizmiş olduğumuz trend kanalı bozulmadığı sürece fiyatlar aşağıda yer alan grafikte belirtildiği şekilde hareket eder. Sonrasında bu kanal için fiyat tahmininizi yapmalı ya da alım satım kararlarına yön vermelisiniz.

Trend Çizgisi Çizerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi, her teknik analizcinin bir trend çizimi vardır. Önemli olan kendinize has sürekli kullanabileceğiniz ve işinize yaradığını düşündüğünüz çizgilerdir. Ben trend çizgilerimde mum uçlarını baz alırken bazı analizci arkadaşlar mum kapanış fiyatlarını baz alabiliyor.

Önemli olan çizginin nereden geçtiği değil, önemli olan çizginin sisteminize uyup uymadığıdır. Alım satım kararı nasıl kendinize ait ise trend çizgileriniz ve alım satım stratejiniz de size ait olmalıdır.

Trend çizilirken dikkat edilmesi gerekenler; 

  • Trend çizginiz mumların gövdesinden (ortasından) geçmemeli.
  • Düşen trend çiziyorsanız çizginizin üzerinde mumlar olmamalı.
  • Yükselen trend çiziyorsanız çizginizin altında mumlar olmamalı ya da kapanışlar bulunmamalıdır.
  • Çizginizin kırılması artık o trend çizgisinin geçersiz olduğu anlamını taşır, çünkü bu nokta artık güçsüzleşir.
  • Trend çizerken hacimlere dikkat etmeli, çizginizi mümkün olduğu kadar fazla mum ucuna değdirmelisiniz.
  • Trend çizginiz ne kadar çok mum ucuna değiyorsa o kadar güçlüdür.

Düşen Trend Kırılımı Nasıl Gerçekleşmelidir?

Düşen trend kırılımı; aşağı yönlü devam eden fiyatların terse dönmesi ve aşağı doğru çizilen çizginin üzerine geçmesidir. Dolayısı ile aşağı yönlü trend kırılımının örnek grafiği ile bu konuyu daha da pekiştirmiş olalım.

SISE hissesine ait geçmiş tarihli bir grafiği sizlerle paylaştım. Fiyatlar bir süre çizmiş olduğum çizgiye değiyor olsa da bu çizginin üzerine geçememiş. Bir kaç kez bu işlem tekrarlandıktan sonra sonun da fiyatlar çizgimin üzerine geçmiş.

Düşen trendin kırılmasının ardından yükselen fiyatları aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. Fiyatları baskı altına alan trendin kırılmasıyla birlikte hisseye alıcılar geliyor ve fiyat her geçen gün yükseliyor.

Yükselen Trend Çizimi Nasıl Yapılmalıdır?

Teknik analizde düşen trend ve yükselen trend için çizilecek çizgiler için kurallar aynıdır. Minimum 3 dokunuş gereklidir ve bu dokunuşlar üzerinden geçen çizgi kırılmamış olmalıdır.

Fiyatlar çizgimize temas eder ancak çizgimizin altında kapanış yapamaz. Fiyatlarımız çizginin altında bir kapanış yaparsa yükselen trendimiz kırılmış olur.

Hemen örneğimize geçelim;

Hissenin değeri bir süredir aynı çizgi üzerinde hareket sergiliyor. Hisse fiyatları çizginin altına düşene kadar taşımaya veya bu çizgiye değdiğinde yeni alım yapmaya devam edilir.

Fiyatlar bu çizginin altına indiğinde ise yükselen trend kırılımı gerçekleşir ve fiyatlar düşüşe geçer. Şimdi bir sonraki grafiğimize geçelim.

Grafikte hemen dikkatinizi çeken son kırmızı mumun çizgimizin altında kaldığı olmalı. Grafikte destek kırılırsa pozisyondan çıkmalısınız. Çünkü kırılan destek fiyatı bir alttaki desteğe yolcu edecektir. Peki, stop olmazsak ne olur? Gelin grafiğin devamına birlikte göz atalım.

Yükselen trendin kırılması sonucunda fiyatlar hızlıca düşüşe başlıyor. Farz edelim ki böyle bir durumla karşılaştınız, onayı beklemeden pozisyondan kaçmalısınız. Trend çizginizi çekerken mutlaka hacimli mumlardan geçirmeyi, yüksek hacimli mumların destek ya da direnç olabileceğini unutmayın.

SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikirlerine danışın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin. Bayfinans.net, yatırım ürün ya da hizmetlerinden doğan veya doğduğu iddia edilen hiçbir zarar veya kayıptan dolaylı ya da doğrudan sorumlu kabul edilemez.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz