Başlıklar
Temettü Emekliliği; Her yıl düzenli temettü veren şirket hisselerine yapılan uzun vadeli yatırımlar sonucunda oluşan durumdur. Temettü emeklisi olmak için belirlenen şirket hisselerinden sürekli olarak almak, hisse sayısını artırmanız gereklidir.
Bileşiklenmenin gücü olarak da adlandırılan temettü yatırımcılığı, sürekli ve düzenli olarak hisse toplanılması sonucunda oluşan mükemmel yatırımlardır. Zaman içerisinde oluşan birikimler hayatınızı garanti altına almak için yeterlidir. Çünkü süreç içerisindeki lot sayınız ve buna bağlı olarak geliriniz yükselecektir.
Sakla samanı gelir zamanı, damlaya damlaya göl olur, Ak akçe kara gün içindir, İşten artmaz dişten artar. Eminim bu atasözlerinin en az 2, 3 tanesini duymuşsunuzdur. Geçmişten ders almayı öğrenenler çoktan Üsküdar’ı geçti. Peki, ya siz? Siz hala yatırım kararlarına yön veremiyor musunuz?
Geç kalmış sayılmazsınız ama erkenci de değilsiniz. Temettü emekliliği yatırımı yapmak için hala vaktiniz var. Birikimlerinizi çeşitlendirmeli ve sürekli olarak artırmalısınız. Sabrın sonu selamettir diyerek beklemeli ve emekliliğinizin tadını çıkartmalısınız. Aynı zamanda yurt dışı piyasalara ve altına, gümüşe de yatırım yapabilirsiniz.
Temettü Emeklisi Nasıl Olunur? Kimler Olabilir?
Temettü emeklisi olmak için yatırım bilincine sahip olmalısınız. Bileşiklenme ile birlikte gelirlerinizi katlamalı, hisse sayınızı da artırmalısınız. Çünkü birikim yapmayı, kazandığını geleceği için saklamayı seven herkes temettü emeklisi olabilir.
Borsada hisse biriktirerek emekli olmak için aşağıda yer alan 3 altın kurala uymanız gereklidir. Bu kurallar geleceğinizi garanti altına almanıza ve emekli olmanıza yardımcı olacaktır. Sonuç olarak adımlarınızı dikkatli atmalı, ekonomik özgürlük için çabalamalısınız.
- Borsada işlem görmeye devam eden güçlü şirketlerin hisse senetlerinden almak.
- Düzenli ve yüksek temettü veren şirketlere ortak olmak.
- Karlılığı yüksek şirketleri tespit etmek.
- Minimum 10 yıl boyunca disiplinli şekilde yatırım yapmak.
Temettü Yatırımı Nasıl Yapılır?
Finansal özgürlük kazanmak, bağımsız bir hayat yaşamak isteyenlere genç yaşta temettü hissesi biriktirmeleri önerilir. Tüm yumurtalar tek sepette taşınmamalı cümlesini eminim daha önce duymuşsunuzdur. Bunun ne kadar doğru ve kusursuz bir cümle olduğunu ilk büyük zararınızda öğreneceksiniz.
Temettü yatırımcılığı yapılırken minimum 3 ya da 4 hisse belirlemeli ve her ay gelirinizin %10’u ile bu hisselerden almalısınız. Kazanılan temettü geliri ile mutlaka aynı hisseden tekrardan satın almalısınız. Başka bir deyişle ne kadar çok hisse, o kadar büyük temettü.
Temettüye gönül verenlerin dikkat etmesi gereken bir kaç nokta vardır;
- Satın alacağınız (ortak olacağınız) hisse senedi düzenli olarak temettü veriyor mu?
- Şirket yatırımcısına değer veriyor mu?
- Şirketin alacakları borçlarından yüksek mi?
- Şirketin hisse fiyatı her sene artarak ilerliyor mu?
Bu 4 maddeye dikkat ettiğiniz de temettü yatırımı yapılabilecek hisse senetlerini bulabilirsiniz.
Temettü Emekliliği En Uygun Hisseler
Düzenli olarak temettü veren hisseler bulmak ve Temettü 25 içerisinde yer alan şirketlerin hisselerini almak ilk amacınızdır. Ekonomik özgürlüğe giden yolda ilk kural bileşiklenmedir. Satın aldığını şirket hisseleri her yıl belirli bir temettü karı sağlamanıza yarımcı olacaktır.
Hangi hisseyi alacağınıza karar veremiyorsanız, aracı kurumlar tarafından sunulan Temettü 25 Fonu güzel bir tercih olur. Risk oranı düşük ve yatırımcı dostu olan bu fonlar yatırımlarınızın zaman içerisinde büyük değerlere ulaşmasına yardımcı olur. Dolayısıyla seçimleriniz ne kadar iyi olursa kazancınız da o kadar büyük olur.
Küçük yatırımcı tarafından takip edilen en aktif temettü hisseleri; EREGL, TTKOM,TBORG, ISDMR, BASGZ, KRDMA, KRDMB hisseledir. Ancak bu durum bu hisselerin kesin kazandıracağı izlenimini de yaratmamalıdır.
Temettü Emekliliği Mantıklı mı? Emekli Olan Var mı?
Hisse biriktirerek emekli olmak için ilk şart sabırdır. Sabırsız bir karakteriniz varsa bu yola girmemelisiniz. Uzun soluklu ve dikenli bir yoldan geçeceksiniz. Zaman zaman elleriniz kanayacak, moraliniz bozulacak ve birikiminiz dibe vuracaktır.
Piyasada yaşanan düşüşleri, krizleri alım fırsatı olarak değerlendirmeli ve yedek akçelerinizle hisse sayınızı artırmalısınız. Tüm bu kurallara uygun hareket ederseniz, kısa sürede temettü emekliliğinin tadını yaşayabilirsiniz.
Geleceğinizi garanti altına alabileceğiniz temettü yatırımları doğru yapılmadığı takdirde birikiminizin enflasyona yenilmesine neden olacaktır. Bu nedenle iyi bir araştırma dönemi geçirmeli, kar ve temettü oranı yüksek, yatırımları güçlü şirketlere ortak olmalısınız.
Hisse Senedi Fiyatı Düştüğün de Neler Yapılmalıdır?
Temettü yatırımı olarak aldığınız hissenin fiyatı düştüğün de biraz daha hisse almalısınız. Çünkü temettü yatırımcısının amacı lot sayısını yükseltmektir. Bu nedenle her düşüşü bir fırsat olarak görmelisiniz. Uzun vadeli temettü yatırımı sırasında mümkün olduğunca ekranlardan uzak kalmalı, sürekli hisse fiyatlarını takip etmemeli ama piyasalardan haberdar olmalısınız.
Video: İzlemek İçin Tıklayın
Merhum Yaşar hocamızın videolarını takip ederek kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Temettü hisselerinin neler olduğunu bilmiyor ya da hangi hisselerden bir sepet yapacağınıza karar veremiyorsanız aracı kurumunuzun temettü sepetine yatırım yapabilirsiniz.
Aracı kurumsal müşterileri için temettü, gıda vb şekilde yatırım paketleri hazırlamaktadır. Bu paketlere yatırım yaparak riski azaltabilirsiniz.
Temettü Yatırımcılığı mı? Trader Mı?
Saatlik, günlük, haftalık alım satım yapan kişilere trader denir. Küçük yatırımcıların ilk hedefi hemen zengin olmaktır. Ancak hiç bir şey düşünüldüğü gibi olmaz. Muhtemelen ilk gireceğiniz işlemden yüksek bir kar ile ayrılırsınız ve sonrasında karınızın tamamı ve paranızın bir kısmını kaybedersiniz.
Böyle bir durumla karşılaştığınız da bu zararı yaşadığınız için kendinize teşekkür etmelisiniz. Çünkü bu zarar sizi araştırmaya, bu araştırma da sizleri doğru yatırıma yani temettü yatırımcılığına götürecektir.
Traderların yaptıkları işlemlerin bir çoğu düşük kar oranı ile ya da zararla sonuçlanır. Tüm gün ekran başında olmak zorundadırlar. Piyasayı anlık takip edip anlık fiyatlardan para kazanmaya çalışırlar.