Şirketlerin Geri Hisse Alımı Yapmasının 4 Nedeni

Borsada işlem yapıyorsanız şirketlerin geri alım kararları hakkında bilginiz vardır. Borsa piyasalarında işlem gören şirketler belirli bir dönemde hisselerini dağıtırlar. Daha sonra dağıtırlar bu hisseleri belirli bir fiyattan geri alırlar.

Hisse geri alımı nedir? şirketler sattıkları hisseleri neden geri alırlar? Bu ve benzeri soruların aklınızı kurcaladığından eminim. Gelin şimdi hem bu soruların yanıtını hem de şirketlerin geri alım yapma kararlarını inceleyelim.

Hisse Geri Alımı Nedir? Nasıl ve Neden Yapılmalıdır?

Şirket hisselerinin geri alınması işlemi sonucunda piyasadaki hisse adeti azalır. Az olan bir şeyin değeri artar. Geri alım kararının ilk nedeni hisse fiyatlarındaki zayıflık olarak gösterilebilir. Ancak her geri alımda da fiyatlar yükselir denilmemelidir.

Hisse başına birim fiyatın artmasını isteyen şirketler piyasa da dolaşan lot sayısını azaltarak halka açıklık oranını düşürür. Bu sayede az olan bir emtianın değeri artar. (Bu arz talep ilişkisidir)

İlginizi çekebilir; Temettü Yatırımcılığı

Halka açıklığı yüksek olan çoğu şirkette, şirket gelirleri artmasına rağmen bu artış hisse fiyatlarına yansımaz. Yatırımcısının güvenini kazanmak isteyen şirketler böyle bir durumda geri alım kararı alır. Sonuç olarak şirket yüksek fiyattan dolaşımdaki hisseleri geri alır.

1. Dolaşımdaki Hisse Adetinin Azaltılması

Halka açıklık oranı yüksek olan şirketlerin bu oranı düşürmesi, dolaşımdaki hisse sayısını azaltacaktır. Azalan lot sayısı nedeniyle hisselerin değeri artacak, almak isteyenler daha yüksek fiyat teklif etmek zorunda olacaktır.

Örnek ile açıklamak gerekirse; Şu anda bu yazıyı okuduğunuz telefon ya da bilgisayardan Dünya’da sadece 10 adet olsa ve bunun 1’i sizde olsa fiyatı ne olur? Tabi ki fısıldadığını gibi fiyatı siz belirlersiniz. Aynı durum hisse fiyatları içinde geçerlidir. Dolaşımdaki lot sayısı ve satıcı ne kadar az olursa değeri o kadar yükselir.

2. Fiyat Oynaklığının Yüksek Olması

Hisse fiyatlarının fazla volatilite olduğu dönemlerde şirketler küçük yatırımcıyı korumak için gerek alım yapar. Şirketin belirli bir rakamdan hisse geri alımı yapacağını duyurması fiyatları sabitler.

Piyasa şirketin kendine güvenmesini fiyatlar ve hisse fiyatları yükselerek devam eder. Bazı durumlarda borsadan çıkmak isteyen şirketlerde tüm paylarını geri alım ile toplar.

3. Elde Edilen Gelirlerin Değerlendirilmesi

Faaliyetlerini sürdüren şirketler yıl içerisinde belirli bir kar oranına ulaşır. Elde edilen kar tutarının TL olarak tutulması paranın enflasyon karşısında ezilmesine neden olur. Bu nedenle şirketler ellerinde bulunan nakitler ile yatırım yapmak ister.

Tahmin ettiğiniz gibi en iyi yatırım, kendi şirketinize yaptığınız yatırımdır. Bunu bilen şirket sahipleri ellerinde bulunan nakit parayı değerlendirmek için kendi şirket hisselerinden alır.

4. Şirket Kontrolünün Kaybedilmemesi

Borsaya açıklık oranı yüksek şirketlerin aldığı büyük riskler vardır. Bu risklerden en bilindik olanı şirket hisselerinin rakiplerin eline geçmesini engellemektir. Rakipleri karşısında korunmak isteyen şirketler küçük yatırımcıda dolaşan hisse adetini belirli oranda tutmayı taahhüt eder.

Şirket hisselerinin rakiplerin eline geçmesi durumunda rakibiniz sizin yaptığınız işlerden de kar alacak, para kazanacaktır. Bu nedenle şirketler dolaşımdaki hisselerin belirli miktarının belirli kişilere gitmesini engellemek ister.

Paylarını kaptırmak istemeyen şirketler böyle bir şüphe içine düştüklerinde acil olarak pay geri alım kararı açıklar.

SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikirlerine danışın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin. Bayfinans.net, yatırım ürün ya da hizmetlerinden doğan veya doğduğu iddia edilen hiçbir zarar veya kayıptan dolaylı ya da doğrudan sorumlu kabul edilemez.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz