RSI (Göreceli Güç Endeksi) Nedir? Alım Satım Nasıl Yapılır?

Göreceli güç endeksi (RSI) yazımın devamında RSI olarak kısaltılmış şekilde açıklayalım. İngilizce karşılığı Relative Strength Index olan RSI, hisse ya da coin alım satımı yapanların ilk indikatörlerinden biridir.

Fiyatları takip eden RSI göstergesi fiyattaki yükselişin ya da düşüşün doğruluğunu onaylamamıza yardımcı olur. RSI göstergesinde alt sınır 30, orta 50 ve üst ise 70’lik çizgiden oluşur.

Alacağınız hisse ya da coinin fiyatı 30 bandının altında ise alım yerinde, 70 bandının üzerinde ise fiyatlar satım yerindedir. RSI indikatörü tek başına alım satım için kullanılamaz ancak fiyatların doğruluğu için önemli bir doğruluk payı verir.

Göreceli Güç Endeksi (Relative Strength Index) Nasıl Hesaplanır?

Göreceli Güç Endeksi hesaplanırken pozitif ve negatif fiyatlar baz alınır. Tercih edilen periyottaki pozitif kapanışların negatif kapanışlara bölünmesi ile elde edilen sonuç bizlere RSI değerini verir.

Elde edilen rakamın daha anlaşılır olması için zaman içerisinde bazı değişiklikler uygulandı. Sonrasında ise formül 1 – 100 / 1 + (RSI Değeri) olarak ortaya çıktı.

İşlemin sonucunda 0 ile 100 arasında bir rakama ulaşılır. Elde edilen değer 0-30 aralığında ise fiyatlar alım bölgesinde, 70 ile 100 arasında ise fiyatlar satış bölgesindedir.

RSI (Göreceli Güç Endeksi) Pozitif Negatif Uyumsuzluk Alım Satım Sinyalleri

RSI indikatörü ücretsiz olarak Tradingview benzeri grafik platformlarında sağlanmaktadır. Gerek düşen kırılımları gerekse yükselen trend kırılımlarında kullanılabilen RSI göstergesinin en bilindik kullanımı ise uyumsuzluklardır.

Daha önce destek direnç tespit etme ve ikili tepe ikili dip formasyonlarını görmüştük. RSI indikatörünü bu teknik analiz uygulamaları ile birleştirdiğiniz de grafik üzerindeki gücünüzü artırabilirsiniz.

RSI Pozitif Uyumsuzluk Nedir?

Göreceli güç endeksi pozitif uyumsuzluk, fiyatlar düşmesine ve aşağı yönlü ilerlemesine rağmen RSI göstergesinin değerinin artmasıdır. RSI’da oluşan pozitif ya da negatif uyumsuzluk tek başına al sinyali olarak alınmamalıdır.

Üstteki grafikte göreceğiniz gibi fiyatlar düşmeye devam ediyor ancak RSI indikatörü bu düşüşü desteklemiyor. Fiyatlar bir önceki dip seviyenin altına inmesine rağmen RSI indikatörü göstergesi yukarıda kalmış. Böyle bir durumla karşılaştığımızda bu durumu pozitif uyumsuzluk olarak değerlendirmeliyiz.

RSI Negatif Uyumsuzluk Nedir?

RSI Negatif uyumsuzluk, pozitif uyumsuzluğun tam tersidir. Pozitif uyumsuzluk diplerde oluşurken negatif uyumsuzluklar tepe bölgelerde oluşur. Fiyatlar bir önceki tepeden daha yükseklere çıkmaya devam eder. Ancak RSI değeri bir önceki tepesini geçemez ve çekilmeye başlar. Daha iyi anlaşılması için hemen örnek grafiğimize geçelim.

Yukarıdaki grafiğe dikkat ederseniz mumlar yükselmeye devam ediyor. Ancak göreceli güç endeksi buna karşılık düşüş eğilimi sergiliyor. Böyle bir durumda genellikle pozisyondan çıkmak en doğru karar olacaktır.

SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikirlerine danışın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin. Bayfinans.net, yatırım ürün ya da hizmetlerinden doğan veya doğduğu iddia edilen hiçbir zarar veya kayıptan dolaylı ya da doğrudan sorumlu kabul edilemez.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz