Başlıklar
Hepimiz daha fazla kazanmanın peşindeyiz ancak birimiz diğerinin cebindeki parayı aldığınız farkında değil. Yatırımcının olarak ilk amacımız kazanmak olsa da çoğu zaman ummadığımız riskler alırız. Şimdi sizlerle düşük fiyatlı hisse senedi bulmanın kuralları üzerinden geçeceğiz.
Benimde sık sık uyguladığım bu kurallar sayesinde güzel senetlere yatırım yapabilirsiniz. Bir çırpıda okuyacağınız 5 adımda hisse senedi bulma kurallarına başlayalım.
Fiyatı Düşük Hisse Senetleri
Değeri düşük hisseler adil rakamlarının altında işlem gören, hisse fiyatı piyasanın altında kalmış senetlerdir. Hisse senedinin fiyatını şirketinin tanılırlığı, piyasa dalgalanmaları ve medya belirler. Medya belirler derken günlük gelişmeler ekonomik haberler vs kast ediyorum.
Değeri düşük hisse senetleri bulmak, sadece rakam olarak fiyatı uygun hisselere ulaşmak değildir.
Örneğin; X hissesinin değeri şuan 1000 TL olabilir ama öyle yatırımları vardır ki bu 1000 TL lik rakam oldukça ucuz kalır.
Bizim bulacağımız fiyatı düşük hisse senetleri kaliteli ve güvenilir şirketten oluşacak. Gidipte borsadaki en ucuz şirket hissesini alıp bunun değeri düşüktü aldık demeyeceğiz. Burada önemli nokta kaliteli ve güvenilir şirketlerin uzun vadede fazla kazanmasıdır.
Hisse Senedi Fiyatları Neden Düşer?
Spekülasyonlar da dahil olmak üzere hisse fiyatlarını düşüren birden fazla etmen vardır. Bunlardan en tehlikelisi küçük yatırımcınında dahil olduğu agresif hareketlerdir.
Olumsuz Haber: Fiyatları etkileyen ilk önemli etmen haber akışıdır. Gündemde oluşacak olumsuz bir gelişme hisse fiyatlarının geri çekilmesine neden olur.
Sektörel Gelişmeler: Sektörde yaşanan olumsuz gelişmeler fiyatların dibe vurmasına neden olabilir. Örneğin: pandemi ile birlikte sağlık alanında faaliyet gösteren bir çok şirketin hisse bedeli çok yükseldi.
1. Fiyat Kazanç Oranı
Temel analiz öğrenmeye çalışıyorsanız Fiyat Kazanç Oranı (F/K Oranı) karşınıza çıkmıştır. Hisse fiyatını temel anlamda ölçmenin et etkili yolu F/K oranını kontrol etmektir. F/K Oranı hisse başına birim fiyatın, lot başına kazanca bölünmesi ile hesaplanır.
F/K oranı örneği: XYZ lotlarını hisse başına 50 TL üzerinden satın alıyorsunuz. XYZ’nin dolaşımda 10 milyon hissesi var ve 100 milyon TL kâr sağlıyor. Bu, EPS’nin 10 TL (100 milyon$/10 milyon) ve F/K oranının 5’e (50$/10 milyon TL) eşit olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, her 1 TL kâr için 5 TL yatırım yapmanız gerekecek.
2. Borçlanma Öz Sermaye
Şirketin borçlarının varlıkları ile karşılaştırılması sonucunda ortaya çıkar. Bu oran ne kadar düşükse şirket için o kadar iyidir. Oranın yüksekliği şirketin finanse ettiği rakamları borç verme yoluyla elde ettiğini gösterir.
D/E oranı örneği: ABC’nin 1 milyar TL borcu (yükümlülükleri) ve 500 milyon TL özkaynakları vardır. D/E oranı 2 (1 milyar TL/500 milyonTL) olacaktır. Bu, her 1 TL öz sermaye için 2 TL borç olduğu anlamına gelir.
3. Öz Sermaye Getirisi
ROE kısaltması ile karşınıza çıkan öz sermaye getirisi karlılığın öz sermaye karşı ölçülmesidir. Şirketin sağladığı net gelirin öz kaynaklara bölünmesi sonucunda ortaya çıkar. Çıkan sonuç yüksek ise hisse fiyatları ucuz, çıkan sonuç düşük ise hisse fiyatları pahallıdır.
ROE örneği: ABC’nin net geliri (gelir eksi yükümlülükler) 90 milyon TL ve öz kaynak 500 milyon TL. Bu nedenle, ROE %18’e (90 milyon TL/500 milyon TL) eşittir.
4. Kazanç Getiri Oranı
Kazanç getirisi, tersine F/K oranı olarak değerlendirilir. Hisse başına fiyatın kazanca bölünmesi yerine EPS’nin fiyata bölünmesidir.
Kazanç getirisi örneği: ABC’nin EPS’si 10TL’dir ve hisse fiyatı 50TL dir. Kazanç getirisi %20’ye (10TL/50TL) eşit olacaktır.
5. Temettü Kazançları
Geldik benim en sevdiğim kritere 🙂 konu temettü ounca heyecanlanıyorum 🙂 Öncelikle temettü hakkında hiç bilginiz yoksa temettü emekliliği başlıklı içeriğe bir göz amanızı öneririm.
Temettü verimi, şirketin yıllık karının hisselere ödenen kısmını ifade eder. Yüzdeyi hesaplamak için, yıllık temettü tutarını mevcut hisse fiyatına bölersiniz. Yatırımcılar, sağlam temettü getirisi olan şirketleri severler, çünkü bu daha fazla istikrar ve önemli karlar anlamına gelir.
Temettü verimi örneği: ABC, her yıl hisse başına 5 TL temettü öder. Mevcut hisse fiyatı 50 TL’dir, yani temettü verimi %10’dur (5TL/50TL)