Başlıklar
Breakout; Fiyatların daha önce test ettiği bir direnç seviyesini yukarı kırarak geçmesi ve biraz yükseldikten sonra tekrardan bu seviyeye geri çekilmesine verilen isimdir.
Fiyatların bulunduğu alandan kopması anlamını taşır. Breakout stratejisi fiyatın önemli bir bölgeyi geçemediği ya da önemli bir bölgenin altına inemediği alanların kırılmasını bekler. Yaşanan kırılma ile birlikte oluşan hacimli mum breakout oluşumunu tetikler.
Breakout stratejinin kullanımı ve detaylı grafik örneklerini paylaşalım.
Breakout Stratejini Detaylı İnceleyelim
Teknik analizde Breakout stratejinin tarihçesini anlatmak yerine hızlı bir şekilde grafik incelemeyi ve değerlendirmeyi öğrenmenizi istiyorum. Destek direnç kırılımı sırasında oluşan ve hacimli olarak fiyatları hızlandıran bu strateji, çok fazla trader tarafından kullanılır.
KONTR grafiği ile Breakout olan grafiklere giriş yapalım. Aşağıda yer alan grafikte fiyatlar daha önce geçemediği 78 ₺ direncini sert şekilde kırıyor. Kırılım sonrasında bir onay hareketi geliyor ve ardından hızlanma başlıyor.
Grafikte dikkat edilmesi gereken hissenin ne kadar yükseldiği değil hacimin ne kadar güçlü olduğudur. Direnç kırılım mumu sırasında oluşan hacim güçlü ve ortalamanın üzerinde olmalıdır.
Breakout Stratejisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Breakout teknik analiz stratejisi üzerinde uzmanlaşmak, alım satımlar da bu stratejiyi kullanmak istiyorsanız Öncelikle destek direnç bulma konusunda uzmanlaşmalı, kendi başınıza bu noktaları tespit edebilir hale gelmelisiniz.
Breakout’a Göre Alım Satım Yapmak
- Breakout kırılımı sırasında oluşan hacim ortalamanın üzerinde mi?
- Direnç noktası daha önce test edildi mi? Öte yandan çalışmış ise nasıl sonuç vermiş?
- Breakout kırılımından sonra fiyatlar desteğe çekiliyor mu?
- Grafik geçmişteki breakout stratejilerine cevap vermiş mi?
Direnç kırılımında oluşan mumlardaki hacim düşük ise geçilen direnç teknik analizciler için tuzak olacaktır çünkü burada amaç küçük yatırımcıyı oyuna dahil etmektir.
Olası işlemleri değerlendirmek için mum kapanışları beklenmelidir. Breakout’ta işlem açmak için direncin kırılması ve mum kapanışının desteğe dönen direnç üzerinde yapılması gerekir.
Fiyatlar belirlenen bir dirence ne kadar fazla çarpıp geri dönerse o direnç o kadar güçlüdür. Breakout stratejisi ile şekilde defalarca test edilmiş, ancak kırılamamış bir direnç kırılırsa fiyatlar sert şekilde yukarı hareket eder.
Breakout Stratejisi ile Ne Zaman Alım Yapılmalıdır?
Breakout stratejisini kullanarak alım satım yapan teknik analiz uzmanları onay mumu ile birlikte pozisyon alır. Direnç ya da trend kırılımının ardından gelen onay ile pozisyon alınır ve üst direnç seviyesi beklersiniz. Breakout kırılımı sırasında çok yakın seviyelerde yeni bir direnç varsa grafikten yavaşça uzaklaşmanızı öneririz.
Hisse ya da coin alımından önce grafikler iyi şekilde analiz edilmelidir. Sonrasında tüm olasılıklar değerlendirilerek karar alınmalıdır. Olası breakout kırılımının geri dönüşü ikili dip tepe formasyonu görülmesine neden olur. Bu durumda hisse fiyatları hızlı şekilde düşer.
GWIND breakout grafik incelemesi ile konuyu sonlandıralım. Grafikte yer alan kanalda bulunan direnci defalarca kırmaya çalışan fiyat başarısız oluyor. Kırmızı kutu içerisine aldığımız alanda ise artık yüksek hacim geliyor ve kırılım gerçekleşiyor.
Tekrardan destek seviyesine çekilen fiyatlar onay hareketini tamamlıyor ve hemen harekete başlıyor. Onay hareketi ile birlikte pozisyon alan yatırımcılar için stop noktası destek kanalının altıdır.